wigilijne pierniczki awaryjne

przygotowania do świąt zaczynają się właściwie kiedy tylko znicze i chryzantemy znikną z wystaw. od połowy listopada gromadzimy zapasy, prezenty i plany. w tym roku w całym tym galimatiasie zapomniałyśmy o najważniejszym – pierniczkach!!! sprawa prosta nie jest, bo dobre mięciutkie pierniczki powinny być upieczone na 3-4 tygodnie przed świętami!
na szczęście jesteśmy w posiadaniu magicznej receptury, która pozwala wyczarować pierniczki nawet na godzinę przez wigilią 😉 szybkie, mięciutkie i pyszne! jeśli więc macie ochotę zjeść takie smakołyki jeszcze dzisiaj – nic straconego.

Chcecie wiedzieć jak to się robi?

pierniczki

Potrzebujecie:

  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajek
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki sody

Wykonanie? Nic prostszego. Rozpuszczacie masło, mieszacie z pozostałymi składnikami w dużym naczyniu i wyrabiacie ciacho. Podsypujecie mąką, wałkujecie i wycinacie kształty, jakie tylko chcecie. Pierniczki ułożone na blasze pokrytej papierem do pieczenia wsuwacie do piekarnika nagrzanego do 170°C. Powinno wystarczyć im 8 do 10 minut.

Voila!

ciacha

 

Pierniczki genialnie nadają się do zajęcia zniecierpliwionej dzieciarni. Te 10 godzin, które dzielą od śniadania do pierwszej gwiazdki i prezentów ciągną się w nieskończoność. Posadź młodzież przy stole, wręcz lukrowe pisaki, trochę cukrowych ozdób i masz dzieciaka z głowy 😉

jasiodzieła

 

przepis – klasyka polskich wyrobów cukierniczych – mojewypieki.com